Mergeltrap in grot Valkenburg - Visit Zuid Limburg

De grotten in Valkenburg zijn wereldberoemd! Van over de hele wereld komen toeristen het bijzondere gangenstelsel ontdekken. Niet zo gek, want nergens anders werd op deze schaal mergel gewonnen. Tot op de dag van vandaag mag een bezoekje aan de grotten in Valkenburg niet ontbreken als je in Zuid Limburg bent. En dan brengen we de Gemeentegrot in Valkenbrug extra onder je aandacht.

Zo’n 70.000.000 jaar geleden (ja, echt 70 miljoen jaar) geleden was op de plek waar nu Zuid Limburg ligt een tropische krijtzee. De kalkskeletten van miljarden zeedieren zijn langzaam getransformeerd tot het unieke mergellandschap dat Valkenburg en omgeving zo bijzonder maakt. Kerken, kloosters en muren werden opgetrokken uit mergel dat werd gewonnen in het heuvelachtige landschap. Het resultaat is een unieke en herkenbare architectuur én ruim 250 kilometer gangenstelsel onder de grond. Niet voor niets wordt Zuid Limburg ook wel het mergelland genoemd.

De Gemeentegrot in Valkenburg: spektakel onder de grond

In Valkenburg bezoek je de gemeentegrot als je meer wilt weten over mergel en het typische landschap. Onder leiding van een gids duik je de grotten in. Dat kan met een treintje, maar nog leuker is om dat te voet te doen. Tijdens de tocht vertelt de gids alles over de geschiedenis van Zuid Limburg en kom je langs muurschilderingen, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de koude oorloog. Direct vanuit de rondleiding komt je terecht in een lichtshow. Tientallen meters onder de grond worden oren en ogen getrakteerd op een licht- en geluidsspektakel waarbij oude beelden op mergel worden geprojecteerd.

Een toegangskaartje voor de gemeentegrot kost € 9,25, kinderen van 4-11 betalen € 2,- minder en de allerkleinsten mogen gratis naar binnen. Je kaartje koop je bij de kassa van de Gemeentegrot.

 

Doen in Valkenburg: dolen in de uit mergel opgetrokken kasteelruïne

De middeleeuwse kasteelruïne in Valkenburg is een plaatje. Het gebouw, verwoest in 1672, is volledig opgetrokken uit mergel. Eenmaal in de ruïne mag je vrij rondlopen en dwalen. Waan je tussen de ridders en prinsessen, bezoek de wapenkamers, cellen en uitkijkpunten. Een toegangsbewijs voor de kasteelruïne geeft ook toegang tot de Fluweelengrot. Iets minder imposant als de Gemeentegrot, maar ook zeker een bezoekje waard! De kasteelruïne en Fluweelengrot zijn het hele jaar door te bezoeken. Kijk op de site voor actuele openingstijden. Volwassenen betalen € 12,50, kinderen mogen naar binnen voor € 9,50.

 

handtekening Rino

Rino Soeters
Algemeen Directeur

LOCATIE

Routebeschrijving Parkeren
Routebeschrijving Parkeren

Hotel Maastricht Centrum

Kaboom Hotel is een hotel in het centrum van Maastricht, tegenover het centraal station.

Bij Kaboom kan je terecht voor een goedkope overnachting zonder comfort in te leveren. Met keuze uit 79 hotelkamers in allerlei soorten en maten zit er altijd één voor jou bij. Kamers die erg geschikt zijn voor een nachtje weg, een goedkoop weekend weg, of een meerdaagse stedentrip in Maastricht. Ook wanneer je met kinderen in een hotel wilt verblijven, is Kaboom Hotel the place to be.
Als je op zoek bent naar iets speciaals, neem dan een kijkje bij onze hotelarrangementen. Wat dacht je van ons unieke fietsarrangement of culinaire arrangement? Ook kan jij bij ons terecht voor een romantisch weekend weg. Wil je graag morgen al komen? Boek dan onze last minute deal.

Voor bijzonder en goedkoop hotel in het centrum van Maastricht ben je bij Kaboom aan het juiste adres. Volgens velen het beste hotel van Maastricht! Boek nu je kamer, je bent van harte welkom!

Kaboom Hotel
Stationsplein 1
6221 BT Maastricht