Mergeltrap in grot Valkenburg - Visit Zuid Limburg

De grotten in Valkenburg zijn wereldberoemd! Van over de hele wereld komen toeristen het bijzondere gangenstelsel ontdekken. Niet zo gek, want nergens anders werd op deze schaal mergel gewonnen. Tot op de dag van vandaag mag een bezoekje aan de grotten in Valkenburg niet ontbreken als je in Zuid Limburg bent. En dan brengen we de Gemeentegrot in Valkenbrug extra onder je aandacht.

Zo’n 70.000.000 jaar geleden (ja, echt 70 miljoen jaar) geleden was op de plek waar nu Zuid Limburg ligt een tropische krijtzee. De kalkskeletten van miljarden zeedieren zijn langzaam getransformeerd tot het unieke mergellandschap dat Valkenburg en omgeving zo bijzonder maakt. Kerken, kloosters en muren werden opgetrokken uit mergel dat werd gewonnen in het heuvelachtige landschap. Het resultaat is een unieke en herkenbare architectuur én ruim 250 kilometer gangenstelsel onder de grond. Niet voor niets wordt Zuid Limburg ook wel het mergelland genoemd.

De Gemeentegrot in Valkenburg: spektakel onder de grond

In Valkenburg bezoek je de gemeentegrot als je meer wilt weten over mergel en het typische landschap. Onder leiding van een gids duik je de grotten in. Dat kan met een treintje, maar nog leuker is om dat te voet te doen. Tijdens de tocht vertelt de gids alles over de geschiedenis van Zuid Limburg en kom je langs muurschilderingen, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de koude oorloog. Direct vanuit de rondleiding komt je terecht in een lichtshow. Tientallen meters onder de grond worden oren en ogen getrakteerd op een licht- en geluidsspektakel waarbij oude beelden op mergel worden geprojecteerd.

Een toegangskaartje voor de gemeentegrot kost € 9,25, kinderen van 4-11 betalen € 2,- minder en de allerkleinsten mogen gratis naar binnen. Je kaartje koop je bij de kassa van de Gemeentegrot.

 

Doen in Valkenburg: dolen in de uit mergel opgetrokken kasteelruïne

De middeleeuwse kasteelruïne in Valkenburg is een plaatje. Het gebouw, verwoest in 1672, is volledig opgetrokken uit mergel. Eenmaal in de ruïne mag je vrij rondlopen en dwalen. Waan je tussen de ridders en prinsessen, bezoek de wapenkamers, cellen en uitkijkpunten. Een toegangsbewijs voor de kasteelruïne geeft ook toegang tot de Fluweelengrot. Iets minder imposant als de Gemeentegrot, maar ook zeker een bezoekje waard! De kasteelruïne en Fluweelengrot zijn het hele jaar door te bezoeken. Kijk op de site voor actuele openingstijden. Volwassenen betalen € 12,50, kinderen mogen naar binnen voor € 9,50.

 

handtekening Rino

Rino Soeters
Algemeen Directeur

LOCATIE

Routebeschrijving Parkeren
Routebeschrijving Parkeren

Hotel Maastricht Centrum

Bij Kaboom Hotel, recht tegenover het centraal station van Maastricht, draait alles om een betaalbare overnachting zonder in te leveren op comfort. Met maar liefst 79 kamers, vind je bij ons altijd de perfecte plek voor jouw verblijf. Of je nu een snelle overnachting zoekt, een budgetvriendelijk weekendje weg, of een uitgebreide stedentrip in Maastricht plant - Kaboom heeft het allemaal. En ook als je met de kids op stap bent, is ons hotel dé place to be!

Op zoek naar iets speciaals? Ontdek onze hotelarrangementen, zoals ons unieke fietsarrangement of een culinaire ervaring. Of wat dacht je van een romantisch weekendje weg? En als je er morgen al wilt zijn, bekijk dan zeker onze last-minute deals.

Voor een bijzonder én betaalbaar verblijf in het bruisende centrum van Maastricht, moet je bij Kaboom zijn. Geen wonder dat velen ons het beste hotel van de stad noemen! Wacht niet langer, boek nu je kamer en laat je verwennen bij Kaboom Hotel.

Kaboom Hotel
Stationsplein 1
6221 BT, Maastricht, Nederland