Is het een museum? Een bibliotheek? Of misschien toch een gemeenschapshuis? Maastricht is trots op Centre Ceramique, gelegen op de hoek van het Plein 1992 en Avenue Ceramique. Het multifunctionele, prachtige gebouw verbindt heden en verleden, trakteert op tentoonstellingen, huisvest de bibliotheek en de erfgoedcollecties en organiseert wekelijks activiteiten en evenementen. Voor de inwoners van Maastricht én voor toeristen. Want eigenlijk moet je gewoon even binnenstappen bij Centre Ceramique in Maastricht.

 

Centre Ceramique prominent in Maastricht

Centre Ceramique werd jaren geleden gebouwd, omdat de oude bibliotheek te klein werd voor de enorme hoeveelheid boeken. Jo Coenen tekende voor het ontwerp. Een transparante, lichte ruimte waar bibliotheek, cultureel erfgoed en kunsteducatie samen komen, op een prominente plek in de stad. De afgelopen jaren zag de bibliotheek het aantal bezoekers ietwat teruglopen, maar er kwamen

des te meer mensen genieten van de tentoonstellingen in het gebouw. Zo kun je er ieder jaar de World Press Photo tentoonstelling zien.

 

Cultureel erfgoed

Een gedeelte van de erfgoedcollecties van Limburg zijn ondergebracht in Centre Ceramique en te bezoeken. Zo wordt een deel van de oudheidkundige collectie van de gemeente Maastricht hier bewaard. Net als de historische collecties Maastrichts aardewerk en Maastrichts glas van enkele lokale fabrieken.

 

Maquette van Maastricht

Pronkstuk van de historische collectie is zonder meer de maquette van Maastricht. Een bijzonder secuur schaalmodel van de stad uit de tijd van het Beleg van Maastricht. Het centrale deel van de maquette staat permanent opgesteld en is tijdens reguliere openingstijden te bezoeken. De complete maquette is slechts eens in de vijf jaar te zien, omdat deze ruim 40m2 in beslag neemt!

Naast de functie van bibliotheek en museum is Centre Ceramique een plek voor ontmoeten en educatie. Jaarlijks worden er tientallen activiteiten georganiseerd. Van leesclubs tot taalcafé’s en van laagdrempelige historische colleges tot schrijfwedstrijden.

 

Openingstijden en praktische informatie

Centre Ceramique is op maandag gesloten. Geopend: dinsdag 9.00-21.00 uur, woensdag t/m vrijdag 9.00-18.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Het gebouw is gratis toegankelijk. Voor sommige tentoonstellingen wordt een kleine bijdrage gevraagd. Meer hierover lees je op de site van Centre Ceramique.

 

handtekening Rino

Rino Soeters
Algemeen Directeur

LOCATIE

Routebeschrijving Parkeren
Routebeschrijving Parkeren

Hotel Maastricht Centrum

Bij Kaboom Hotel, recht tegenover het centraal station van Maastricht, draait alles om een betaalbare overnachting zonder in te leveren op comfort. Met maar liefst 79 kamers, vind je bij ons altijd de perfecte plek voor jouw verblijf. Of je nu een snelle overnachting zoekt, een budgetvriendelijk weekendje weg, of een uitgebreide stedentrip in Maastricht plant - Kaboom heeft het allemaal. En ook als je met de kids op stap bent, is ons hotel dé place to be!

Op zoek naar iets speciaals? Ontdek onze hotelarrangementen, zoals ons unieke fietsarrangement of een culinaire ervaring. Of wat dacht je van een romantisch weekendje weg? En als je er morgen al wilt zijn, bekijk dan zeker onze last-minute deals.

Voor een bijzonder én betaalbaar verblijf in het bruisende centrum van Maastricht, moet je bij Kaboom zijn. Geen wonder dat velen ons het beste hotel van de stad noemen! Wacht niet langer, boek nu je kamer en laat je verwennen bij Kaboom Hotel.

Kaboom Hotel
Stationsplein 1
6221 BT, Maastricht, Nederland