Kaboom Hotel ligt pal tegenover het centraal station van Maastricht. In het stadsdeel Wyck, dat net als de historische binnenstad op de westoever van de Maas deel uitmaakt van het centrum van Maastricht.

 

Oud-Wyck, een vergeten buurt

Het oudste deel van Wyck heet Oud-Wyck en wordt door veel bezoekers aan de stad nog wel eens ‘vergeten’.

Dat komt doordat er in het begin van de 20e eeuw een doorbraak van oost naar west door Wyck werd gerealiseerd: de Percée. Daardoor kun je nu in één weg van het station over de Stationsstraat en de Wycker Brugstraat en over de Sint-Servaasbrug naar de oude binnenstad van het romantische Maastricht lopen.

Handig, maar op die manier laat je wel de meest monumentale straten van Wyck én Maastricht links liggen: de Hoogbrugstraat en de Rechtsstraat. Wist je dat die laatste met 80 monumenten meer monumenten telt dan enige andere straat in Maastricht? Meer dan de Markt, het Vrijthof enzovoorts.

 

De Stationsbuurt rondom het nieuwe station

In 1913 wordt het station van de noordelijke stadsrand verplaatst naar de kop van de Percée. Rondom dit station zou een nieuwe buurt ontstaan: de Stationsbuurt. Met zijn nieuwe, eclectische bouwstijlen werd deze buurt de moderne tegenhanger van het historische Oud-Wyck. Een fraai voorbeeld van de moderne bouwstijl is Grand Hotel de l’Empereur, de buurman van Kaboom Hotel Maastricht. Maar ook aan de Spoorweglaan, Alexander Battalaan, de Wilhelminasingel en aan de Stationsstraat, die dwars door die drie straten heenloopt, vind je bebouwing die zo typisch is voor de eeuwwisseling. In die tijd trokken veel welgestelde Maastrichtenaren naar Wyck, dat te boek stond als ‘petit Paris’. Eind 20e eeuw verrijst op de voormalige terreinen van aardewerkfabriek Société Céramique – de grote concurrent van Sphinx, waarin het later ook zou opgaan – de nieuwbouwwijk Céramique. Hoewel deze officieel tot Wyck behoort, is het begrijpelijk dat deze compleet nieuwe woon- en kantorenwijk als aparte wijk wordt gezien.

 

Het tegenwoordige Wyck: trendy en chic

Het huidige Wyck is voor velen, in ieder geval voor mensen die met de trein naar Maastricht reizen, het startpunt van een dagje Maastricht. Als het station de entree naar Maastricht is, is Wyck de lounge. Want ook al trekt de binnenstad, er zijn genoeg redenen om even in Wyck te blijven ‘hangen’. Vóór of natuurlijk na je bezoek aan het Vrijthof, Onze-Lieve-Vrouweplein, de Markt en al die andere bezienswaardigheden op de andere oever van de Maas.

 

Redenen om te blijven hangen in Wyck zijn er steeds meer. Wyck is booming, zoals dat heet.

Als je wilt, kun je er makkelijk een hele dag vertoeven en proeven van de unieke sfeer in dit deel van de stad. Niet voor niets liggen al onze Maastrichtse hotels in Wyck: Hotel St. Martenslane, Townhouse Hotel en nu dus ook ons nieuwe hotel, Kaboom. Je kunt er heerlijk shoppen en lekker eten en drinken. In de gezellige straatjes van Wyck barst het namelijk van de knusse boetieks en exclusieve speciaalzaken, naast vestigingen van diverse grote labels. Tel daarbij de talloze trendy cafés en bars bij op, en je snapt dat je er makkelijk een dag om krijgt.

Vintage Affair Wyck Maastricht | Kaboom Hotel

A Vintage Affair. Gezelligheid in Wyck en genoeg vintage voor de liefhebbers!

Afgelopen zondag was de dag van ‘A Vintage Affair’, een initiatief van het nieuwe collectief Made in Wyck waar eighty8things.nl verslag van deed in opdracht van VVV/Maastricht Marketing voor Zomer in Maastricht. De straten stonden vol met kraampjes met tweedehands en vintage kleding, heerlijk eten en barretjes waar je gezellig een glaasje wijn kon drinken. Gezelligheid in Wyck en genoeg vintage voor de liefhebbers! Een zonnige zondag in. De terrassen zaten vol, mensen genoten van de zon en een grote menigte liep door Wyck.

 

Voorbij de Hoogbrugstraat clasht het historische Wyck plots met een heel ander Maastricht, in de vorm van de nét volwassen nieuwbouwwijk Céramique, bekend om zijn architectonische hoogstandjes en laid-back karakter. Deze wijk is letterlijk op het industriële verleden van Maastricht gebouwd, dat nog voelbaar aanwezig is. Naast diverse trendy bars en cafés, nog nét wat hipper dan die in Wyck zelf, vind je hier onder andere het Bonnefantenmuseum en Charles Eyckpark, een plek waar het bij goed weer heerlijk toeven is.

Foto’s: eighty8things.nl

 

 

handtekening Rino

Rino Soeters
Algemeen Directeur

LOCATIE

Routebeschrijving Parkeren
Routebeschrijving Parkeren

Hotel Maastricht Centrum

Bij Kaboom Hotel, recht tegenover het centraal station van Maastricht, draait alles om een betaalbare overnachting zonder in te leveren op comfort. Met maar liefst 79 kamers, vind je bij ons altijd de perfecte plek voor jouw verblijf. Of je nu een snelle overnachting zoekt, een budgetvriendelijk weekendje weg, of een uitgebreide stedentrip in Maastricht plant - Kaboom heeft het allemaal. En ook als je met de kids op stap bent, is ons hotel dé place to be!

Op zoek naar iets speciaals? Ontdek onze hotelarrangementen, zoals ons unieke fietsarrangement of een culinaire ervaring. Of wat dacht je van een romantisch weekendje weg? En als je er morgen al wilt zijn, bekijk dan zeker onze last-minute deals.

Voor een bijzonder én betaalbaar verblijf in het bruisende centrum van Maastricht, moet je bij Kaboom zijn. Geen wonder dat velen ons het beste hotel van de stad noemen! Wacht niet langer, boek nu je kamer en laat je verwennen bij Kaboom Hotel.

Kaboom Hotel
Stationsplein 1
6221 BT, Maastricht, Nederland